Въпроси и отговори

Най-често ни питате:

На колко години трябва да е детето, за да го запишем на плуване?

На този въпрос няма еднозначен отговор, като най-малките „ученици“ в Легия са деца на 3 годишна възраст. Тъй като до 4-5 годишна възраст доста от децата предпочитат предимно да си играят във водата и концентрацията им трае от секунди до 1-2 минути, това прави трудна тренировката по плуване, така както повечето хора биха си я представили. Целта на ранното детско плуване е главно чрез игри и упражнения, детето първоначално да привикне с водната среда и когато се почувства спокойно и готово, да започне да изпълнява целенасочени упражнения. Така дори и да не се научи да плува на такава ранна възраст, придобитите в този период умения, колкото и откъслечни да са, са една добра основа при всяко следващо посещение на детето в басейна, така че когато детето ви изяви желание да се научи да плува, запишете го на урок. Това е сигурен знак, че то ще напредне по-бързо с уроците и ще се научи да плува по-лесно, отколкото ако Вие имате желание да го научите да плува, а детето не желае, страхува се от водата и т.н.

Колко често е необходимо да тренира детето?

Тук отново няма един правилен отговор – това зависи от възрастта, енергичността, както и от общата физическа форма на ученика. Като начало 2-3 тренировки на седмица са добър старт за начинаещи плувци от всички възрасти, като с времето броят им може да се увеличава до достигане на 5-6 тренировки седмично (при трениращи плувци). Дори да имате възможност да посещавате басейна веднъж седмично, това пак дава добри резултати, стига тренировките да са редовни.

Как се пробват плувните очила?

Вземате очилата в ръце и ги поставяне на очите си като леко ги притиснете с длани, но без да поставяте ластика на тила отзад. Ако очилата направят вакуум, т. е. усетите леко засмукване и те стоят на лицето ви без да паднат, това са „най-добрите” очила за вас. Ако очилата паднат, преминавате към следващия модел. Ластикът на очилата служи единствено да ги държи на мястото им при стартове и обръщания. Не разчитайте, че чрез стягането на ластика ще получите този вакуум при положение, че дадените очила не са за вашето лице.

Какво трябва да знам за хигиената на плуване преди, около, в и след басейна?

Когато отивате на басейн, първото нещо, което е необходимо да направите е да смените своите обувки с джапанки. Преди да влезете в басейна е необходимо да вземете бърз душ, желателно с хладка вода. След плуване в басейна е добре да се вземе обстоен душ.

Като възрастен човек до каква възраст мога да се науча да плувам?

Ако желаете да се научите да плувате, няма ограничение във възрастта, като основното изискване е да се чувствате физически активни и да нямате някакви сериозни здравословни проблеми.

Имате различен въпрос?

Не се колебайте да се свържете с нас и да ни попитате.