10 ползи от Плуването

Както знаете плуването е един от спортовете, които развиват цялото тяло и са полезни за здравословен начин на живот. Може лятото да е отминало и да няма как да ходите на море или басейн, но в почти всеки град има закрити басейни, в които можете да плувате дори и през зимата. Вижте 10-те ползи за здраве от плуването.

 Учи ви да изразходвате по-малко енергия.Плуването учи тялото ви да извършва дейност с минимална енергия. Това е така, защото когато човешкото тяло попадне във водата, то е по-слабо и по този начин вие изразходвате по-малко енергия. Вие губите 50% от вашето тегло, когато сте под-вода, което означава, че ще изразходите на половина по малко енергия за да извършите дейностите. Това ще научи тялото ви да изразходва и по-малко енергия на сушата.

 Заздравява мускулите. По време на плуване, всеки един мускул във вашето тяло се натоварва активно. Това означава, че плуването заздравява мускулите, без да ги прави огромни и неефективни, както би направил фитнесът. Плуването е един от малкото спортове, които ефективно натоварват цялото тяло и се препоръчва да се включи в тренировъчните програми.

Подобрява гъвкавината. Плуването е свързано с активно движение. Това означава, че мускулите не само стават по-силни, но и по-гъвкави. Това също е полза, защото във фитнеса например, мускулите стават по-твърди и по-малко гъвкави.

Помага на сърцето. Това е едно перфектно кардио упражнение, което помага на вашето сърце. Плуването е аеробичен спорт, което означава, че кара сърцето ви да работи по-добре и то става по-ефикасно. Това означава, че сърцето ви да работи по-добре и то става по-ефикасно. Това означава, че сърцето ви изпомпва повече кръв, която достига до всеки един мускул в тялото ви.

Регулира теглото ви. Ако искате да поддържате теглото си в норма, плуването ще ви помогне в това начинание. 3 пъти седмично и ще успеете да регулирате теглото си. 10 минути обикновено плуване ще ви помогне да изгорите между 60 и 80 калории, а стилът бътерфлай ще ви помогне да изгорите над 150 калории за 10 минути.

Бори се с астмата. Сигурно знаете за астмата, болестта, при която въздухът не ви стига. Когато плувате, вие се учите да правите повече движения с по-малко въздух. Именно за това се препоръчва на хора с астма не да бягат, а да плуват.

Намалява холестерола. Той е опасен за вашето драве, а плуването ви помага да го намалите до минимум.

Намалява риска от диабет. Няма по-добър начин да се предпазите от тази коварна болест от аеробичните спортове. А плуването е част от тази група. За 30 минути плуване свободен стил, вие ще изгорите около 900 калории, което ще намали с до 40% риска от появяването на диабет.

Намалява стреса и подобрява мозъчната дейност. Стресът е един от основните проблеми на съвременния свят. Плуването ще ви помогне да го намалите, защото докато сте в басейна, вие ще забравите за всички проблеми. Също така активната работа на сърцето ще ви помогне да пратите повече кръв в мозъка, което ще ви помогне да подобрите работата на мозъка ви.
Ще живеете по-дълго. Както знаете тренировките помагат да живеете по-дълго. Според изследване на университета в Северна Каролина хората, които плуват имат 50% по-малка вероятност от ранна смърт.